Antitijela za covid-19 brzo nestaju, to je posebno problematično za kolektivni imunitet

Rezultati britanske studije su pokazali da su antitijela brže nestala u osoba koje nisu imale simptome bolesti, nego među pacijentima kod kojih se bolest manifestirala slabijim ili jačim simptomima.

Razina antitijela u pacijenata koji su preboljeli covid-19 u britanskoj je populaciji brzo padala tijekom ljeta, pokazalo je britansko istraživanje koje upućuje na to da imunitet nakon infekcije možda i ne traje dugo te da se tako smanjuje i mogućnost imuniteta zajednice.

Rezultati su to studije koju su proveli znanstvenici s londonskog Imperial Collegea, prateći razinu antitijela među Britancima nakon prvog vala infekcija covidom-19 u ožujku i u travnju.Od 20. lipnja do 28. rujna Imperial College je u suradnji s tvrtkom Ipsos Mori pratio 350.000 nasumično odabranih stanovnika Engleske, koji su se redovito samotestirali kod kuće da bi utvrdili imaju li antitijela na covid-19.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.