Beta glukani potiču stvaranje krvnih stanica- hematopoezu

Sve krvne stanice nastaju u koštanoj srži od prastanice koja se zove matična stanica. Proces nastanka krvnih elemenata naziva se hematopoeza.Istraživanja pokazuju da β-glukani imaju sposobnost povećanja broja pluripotentnih hematopoetskih stanica, odnosno da induciraju proliferaciju i diferencijaciju matičnih stanica hematopoetskog sustava. Također, istraživanja pokazuju da β-glukani pojačavaju djelovanje stimulirajućeg faktora kolonije granulocita (eng. Granulocyte Colony-Stimulating Factor, G-CSF), koji potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, te da povećavaju koncentraciju citokina, točnije, interleukina-1 i interleukina-6, u plazmi, a koji sudjeluju u regulaciji odgovora imunološkog sustava. Istraživanja su provedena s intravenozno davanimβ-glukanima, ali pokazalo se da i oralno uzimani β-glukani potiču hematopoezu te da im je djelovanje pojačano uz dodatak selena. 

Lijekovi koji se koriste u kemoterapiji mogu uzrokovati mijelosupresiju, odnosno smanjiti stvaranje crvenih krvnih stanica, trombocita i bijelih krvnih stanica u koštanoj srži, a istraživanja su pokazala da β-glukani mogu vratiti, odnosno obnoviti hematopoetska svojstva koštane srži. Navedena svojstva β-glukana su stoga važna i kao sredstvo povećanja oporavka hematopoetskog sustava nakon zračenja.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.