Boravak u šumi pozitivno utječe na duh i tijelo

Japanski znanstvenici tvrde, kako pola sata boravka u dubokoj šumi doprinosi jačanju imuniteta i zaštiti našeg zdravlja za sljedeća dva mjeseca. Tu praksu zovu Shinri-ioku, što bi u prijevodu značilo kupanje u šumi. Kao što znamo, jak imunitet vrlo je važan u zaštiti od mnogih bolesti.

Osim što hodanje šumom oslobađa od stresa, smanjuje krvi tlak i usporava rad srca, tamo se događa još nešto. Šumsko drveće i ostale biljke u zrak ispuštaju fitoncide, antimikrobne hlapljive organske spojeve koji su zaslužni za uništavanje gljivica, bakterija i plijesni. Hodajući po dubokoj, nezagađenoj šumi, udišemo te spojeve, što doprinosi našem zdravlju. Znanstvenici kažu kako smo tada “uronjeni u imunološki sustav šume”.

Hodanje kroz šumu potiče kreativnost i priziva pozitivne misli, što je također vrlo važno za fizičko zdravlje. Htjeli mi to priznati ili ne, boravak u prirodi nam je nužno potreban.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.