Čistoća proizvoda koji sadrže beta-1,3-glukane

Nerijetko se kroz marketinški pristup tvrtki može čuti da je upravo njihov proizvod najbolji i najkvalitetniji, stoga i najučinkovitiji. Da bi se marketinško uvjeravanje moglo objektivizirati potrebno je pred svaki proizvod koji sadrži beta-1,3-glukane postaviti pitanje: koliko je proizvod čist?
Naime, purifikacija, odnosno uklanjanje manoproteina i lipida iz stanične stijenke kvasca tijekom procesa proizvodnje, jedan je od imperativa kojim se postiže povećana bioraspoloživost. Za ilustraciju, proces purifikacije stanica kvasaca do čistih beta-1,3-glukana donekle se može analogno ilustrirati procesom standardizacije biljnih ekstrakata. Naime, u staničnoj stijenci kvasca nalaze se kao strukturni elementi manani, proteini i lipidi koji mogu pridonijeti neočekivanom nepovoljnom farmakološkom učinku.

Smatra se da su minimalni zahtjevi za adekvatnu učinkovitost primjene beta-1,3-glukana stupanj čistoće i ekstrakcija te purifikacija do minimalno 70-85% beta-1,3-glukana.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.