DRIJEMANJE MOŽE POMOĆI SRCU

Znanstvenici su proveli istraživanje o drijemanju i njegovu utjecaju na povišen tlak. Rezultati su pokazali da drijemanje od sat vremena tijekom dana može utjecati na povišen tlak – tlak im je tijekom dana pao za 4%, a tijekom noćnog spavanja za 6%.

“Iako ovaj pad krvnog tlaka djeluje zanemarivo, moramo napomenuti da smanjenje za samo 2mmHg u sistolickom krvnom tlaku može smanjiti kardiovaskularne probleme za čak 10%.” rekao je dr. Manolis Kallistrato.

U istraživanju je sudjelovalo oko 200 muškaraca i 186 žena, a prosjek godina bio je 61.

“Otkriveno je da drijemanje pomaže čak i kada se u vidu imaju i neki čimbenici koji utječu na visok krvni tlak, poput pušenja, soli, alkohola i kave. Drijemanje smanjuje i lijevi atrij srca, a smanjuje se i pulsna brzina vala koja mjeri krutost arterija. Također smo otkrili da su preosjetljivi pacijenti koji su spavali tijekom dana pili manje antidepresiva od onih koji nisu spavali.“ rekao je dr. Kallistrato.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.