KAKO BETA GLUCAN POMAŽE U AKTIVIRANJU IMUNOLOŠKIH STANICA?

Znanstvenici sa sveučilišta Harvard otkrili su specifičan receptor (nazvan Dectin 1) na površini naših obrambenih stanica preko kojeg Beta glukan može aktivirati te stanice i pokrenuti snažan imunološki odgovor. Aktiviranjem makrofaga pokreće se lančana reakcija oslobađanja aktivnih tvari i «mobilizacije» ostalih stanica u tijelu koje su zadužene za imunološki odgovor. Prije svega oslobađaju se enzimi-lizozimi koji hidrolitički razgrađuju i ubijaju bakterije i druge mikroorganizme, zatim leukini (supstance koje djeluju snažno baktericidno) i protuuplani citokini te TNF-alfa-proteini koji pomažu u uništavanju oštećenih i promijenjenih kancerogenih stanica (engl. tumor necrosis factor protein), ali i interferon važan u borbi sa virusnim infekcijama.

Na taj način se brže, snažnije i učinkovitije aktiviraju sve raspoložive snage koje su uključene u obranu organizma, a prije svega međusobna reakcija upaljenog i oštećenog tkiva i stanica koje stvaraju imunološki nadzor. Na koji način?

Povećava se brzina kretanja imunoloških stanica (makrofaga) prema upaljenom i promijenjenom tkivu (stupanj kemotaksije). Naime neki leukociti mogu se kroz tkiva kretati brzinom većom od 40 mikrona u minuti. To znači da oni svake minute prevale put koji je najmanje 3 puta dulji od njihove vlastite duljine;

Povećava se broj neutrofila na mjestu upale;

Oslobađa se veći broj rezervnih neutrofila pohranjenih u koštanoj srži, te ubrzava stvaranje novih (moć fagocitoze je veća u mladim granulocitima nego u zrelim). Naime rezervni granulociti «prvi stradaju» na mjestu upale, a onda se mobiliziraju novi pojačanom sintezom u koštanoj srži);

Tijekom «borbe» imunoloških stanica iz njihovih granula oslobađa se velika količina enzima koji probavljaju dijelove stanične opne mikroorganizama te oni postaju lakše podložni fagocitozi (razaranju),

Povećava se broj uništenih bakterija za više stotina puta.

Tijekom fagocitoze događaju se i određeni biokemijski procesi u imunološkim stanicama kao što su primjerice povećana potrošnja kisika, kao i povećan utrošak energije koji se ostvaruje kroz oslobađanje glukoze iz rezervi glikogena (glikogenoliza). Naime dio energije se troši i za razgradnju ostataka granulocita koji su sudjelovali u obrani. Upravo stoga Beta glukan skraćuje vrijeme izloženosti štetnim mikroorganizmima, smanjuje intenzitet upalnih reakcija, doprinosi bržem oporavku i poboljšanju krvne slike te dovodi do reduciranja tumorskog tkiva. Ne zaboravimo: tumori nastaju nekontroliranom diobom nezrelih stanica koje naše imunološke stanice «nisu na vrijeme prepoznale».

Najnovija znanstvena otkrića pokazuju da upala tkiva između ostalog igra značajnu ulogu u patofiziologiji nastanka tumora. S druge strane snažan i funkcionalno zdrav imunološki sustav svojim mehanizmima brzo detektira svaku oštećenu i mutiranu stanicu koja ima «potencijal tumorske preobrazbe». Za to je potrebna stalna pripravnost i mobilnost upravo stanica «prve crte obrane». Rekli bismo da beta glukan poput baterije prikopčane na opnu ovih stanica osigurava stalan dotok energije i brzo i učinkovito uklanjanje oštećenog i promijenjenog tkiva, ali i uzročnika upale.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.