Kako su antivakseri postali veća prijetnja od pandemije

Organizirane antivakserske grupacije najviše su profitirale od pandemije Covida-19. Koristeći dezinformacije i manipulacije šire svoja neutemeljena uvjerenja, od čega ostvaruju osobnu korist.

Sve se spojilo u jednu ogromnu teoriju zavjere.

-Koronavirus ne postoji ili ako postoji, uopće nije tako opasan. Stvoren je uz pomoć 5G tehnologije, kako bi čitava globalna populacija pristala na prisilno cijepljenje. Putem cjepiva ugradit će nam zloćudne mikročipove.Iza svega stoji Bill Gates, osnivač Microsofta, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i šef zaklade koja obilato potiče projekte procjepljivanja u slabije razvijenim zemljama.

-Nakon ugradnje čipova slijedi kontrola stanovništva, što uključuje i kontroliranu depopulaciju. Mračne globalne elite konačno će skrojiti svijet po vlastitoj mjeri, a svi mi ostali bit ćemo njihovi robovi. Ako im ne budemo korisni, jednostavno će nas eliminirati.

Opisani narativ činjenično je sasvim netočan, ali svejedno privlači sve veću pozornost među korisnicima društvenih mreža.

Priča postaje popularna, iako čak i nije naročito originalna. Dezinformacije o Billu Gatesu, tehnologiji 5G mreža, mikročipiranju i zlokobnim elitama koje u sjeni kroje svjetski poredak cirkulirale su po opskurnim blogovima, rubnim medijima, internetskim forumima i društvenim mrežama i prije pandemije koronavirusa, u nekim slučajevima već godinama.

Međutim, globalna kriza uzrokovana Covidom-19 pokazala se kao izrazito plodno tlo za širenje dezinformacija i zavjera.

S druge strane debate su znanstvenici posvećeni istraživanju novog koronavirusa SARS-CoV-2 i posljedične mu bolesti Covid-19. Oni pak smatraju da je otkriće cjepiva najbolja šansa za povratak normalnom životu, kao i za spašavanje života osoba ugroženih Covidom-19.

Radi se o problemu za koji nema brzih i jednostavnih rješenja. Edukacija kroz otvorenu, direktnu i jasnu komunikaciju s ljudima još uvijek je najbolji način suprotstavljanja toksičnoj antivakserskoj propagandi.

Izvor: faktograf.hr

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.