Ključni čimbenik u borbi protiv širenja COVID-19 infekcije je testiranje

Početak epidemije obilježila su testiranja kako bi se otkrilo tko je zaražen virusom COVID 19 jer je prijenosnik infekcije na druge ljude. Kako je vrijeme prolazilo i kako je baza znanja o infekciji rasla, uz osnovne postulate o važnosti testiranja, nadovezala se i sve veća potreba za otkrivanjem asimptomatskih osoba, ali i osoba koje su preboljele infekciju i razvile imunitet.
PCR test
U početku bolesti virus je prisutan u dišnom sustavu te ga je moguće dokazati u brisu nazofarinksa (nosni dio ždrijela) i/ili ždrijela izravnim molekularnim virološkim metodama u koje spada RT-PCR (real-time polymerase chain reaction).

RT-PCR (real-time polymerase chain reaction) vrlo je osjetljiva i specifična metoda i može dati pouzdanu dijagnozu prisutnosti virusne RNA već u roku od tri sata.
Ovaj test prikazuje prisutnost virusa u tijelu čovjeka i takva osoba može prenijeti bolest na druge ljude.
Serološki testovi
Druga skupina testova su serološki testovi kojima se određuje prisutnost antitijela na SARS-CoV-2 virus a pomažu u određivanju proširenosti virusa u populaciji, tj koliko je ljudi bilo zaraženo virusom i razvilo imunitet na njega.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.