Na koji su način stres i imunitet povezani?

Imunološki sustav sastoji se od stanica, tkiva i organa čija je uloga zaštititi organizam od bolesti i drugih stranih tijela koje bi mu mogle nanijeti štetu. Kada funkcionira normalno, imunitet identificira različite prijetnje našem organizmu kao što su to bakterije, virusi i paraziti te ih razlikuje kao štetne u odnosu na zdravo tkivo organizma. 

Najprije se mislilo da je imunitet zaseban sustav, no danas se zna da imunitet reagira na podražaje iz drugih sustava u našem tijelu osobito podražaje iz živčanog i endokrinog sustava (sustava žlijezda s unutarnjim lučenjem). Posljedica toga je poticanje odgovora imuniteta na događaje koji inače utječu na živčani i endokrini sustav. Prema tome, ukoliko naš mozak prepozna po nas stresnu situaciju taj će podražaj utjecati i na imunitet putem drugih sustava u organizmu.

Budući da stresne situacije mogu dovesti do ozljeda i oslabljivanja rada organizma, tijelo je ”naučilo” pojačati rad imuniteta kao odgovor na izazove (moguće ozljede i infekcije) koji bi se mogli javiti u takvim situacijama. Aktivacija imunološkog sustava može biti od kritične važnosti kako bi se mogli nositi sa zahtjevima stresne situacije osobito ukoliko neki događaj može rezultirati ozljedama i infekcijama. Unatoč tome što smo danas više izloženi situacijama psihološkog stresa, naše tijelo je i dalje zadržalo jednaku aktivaciju imuniteta kako bi se što bolje opskrbili alatima za suočavanje sa stresorima. Unatoč ovim spoznajama, čini se kako stres ipak u određenim okolnostima može dovesti do suzbijanja rada imuniteta.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.