PREHLADA ILI ALERGIJA?

IMATE LI PREHLADU ILI ALERGIJU?

Prehlada je infekcija uzrokovana virusom. Alergija je reakcija imunološkog sutava na strana tijela, alergene, kao što su pelud, dlake kućnih ljubimaca, prašina, grinje i sl. Alergija i prehlada izazvaju slične simptome, kao što su šmrkanje, zapušenost nosa i kihanje. Većina ljudi miješa ova dva stanja. Poznavajući razlike, možete si pomoći na pravi način i brže se riješiti neugodnih simptoma.

VJEROJATNO JE ALERGIJA:

Ako vam je sluz iz nosa prozirna ili vodenasta. Takva ce i ostati, umjesto da postane gušća ili promijeni boju kao kod prehlade.

Oči vas svrbe i suze. Iritirane su oči znak alergije. To se rijetko događa kod prehlade. Simptomi ostaju isti. Kod alergija simptomi su prva dva dana najintenzivniji, kasnije se intenzitet smanjuje, ali i dalje ostaju jednakog karaktera.

Šmrcanje vam traje duže od tjedan dana. Prehlada uglavnom prolazi za 7-10 dana, dok alergije mogu trajati nekoliko tjedana pa i duže.

Simptomi vam se javljaju u određenim situacijama. Kišete svakog proljeća i jeseni? To su tipični periodi za alergije. Prehlade i gripe uglavnom se javljaju u kasnu jesen ili zimu. Jos jedna naznaka alergija: osjećate se loše na određenim mjestima, primjerice u kući gdje ima mačaka ili plijesni po zidovima.

VJEROJATNO JE PREHLADA AKO:

Imate temperaturu, kašljete i boli vas tijelo. Postoji više od 200 različitih virusa koji uzrokuju različite simptome. Međutim, kašalj, temperatura i bolovi nisu simptomi alergija.

Simptomi se mijenjaju svakih par dana. Simptomi prehlade se uglovanom promjene u roku od tjedan dana. Možete prvo imati temperaturu i začepljen nos, zatim upalu grla nekoliko dana ili upalu sinusa prije nego što se oporavite.

Sluz postane žuta, zelena ili gušća. Dok se imunološke stanice bore protiv virusa, sluz mijenja boju i gustoću.

POSJETITE LIJEČNIKA AKO:

Mislite da imate alergiju. Pričajte sa svojim liječnikom o načinu liječenja alergija. Može vam preporučiti i alergološko testiranje, stavljanjem najčešćih, standardnih alergena na kožu, kako bi se vidjelo da li izazivaju neku reakciju.

VAŽNO:

Ako imate probleme s disanjem, osip ili oticanje u ustima, odmah posjetite liječnika.

Imate temperaturu veću od 38 °C. To može biti znak gripe ili neki drugi infektivni problem. Za to vam trebaju lijekovi koji se izdaju na recept.

Simptomi vam se pogoršavaju s vremenom, ne prolaze nakon 10 dana. Iako vam unošenje dosta tekućine i uzimanje lijekova mogu olakšati gripu, ne postoji niti jedan lijek za njeno liječenje. Gripa prođe sama od sebe u razdoblju od 10-ak dana. Ako vam ne bude bolje, posjetite liječnika, jer možda imate neki ozbiljniji problem, poput upale pluća.

Izvor: http://www.webmd.com/allergies/sinus-nose-tool/allergies-or-cold?page=1

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.