SINDROM KRONIČNOG UMORA

Sindrom kroničnog umora komplicirani je poremećaj karakteriziran ekstremnim umorom koji se ne može objasniti nikakvim uzrokujućim zdravstvenim stanjem. Umor se može pogoršati s fizičkom ili mentalnom aktivnošću, no ne poboljšava se odmorom.

Uzrok sindroma kroničnog umora je nepoznat, iako postoji mnogo teorija – između virusne infekcije ili psihološkog stresa. Neki stručnjaci vjeruju kako je okidač sindroma kroničnog umora kombinacija mnogih faktora.

Ne postoji test koji bi potvrdio dijagnozu sindroma kroničnog umora. Potrebna je varijacija mnogih medicinskih testova kako bi se izbacili drugi zdravstveni problemi koji imaju slične simptome. Tretman za sindrom kroničnog umora fokusira se na smanjivanje simptoma. Liječenje se sastoji iz odmora i psihološke podrške, koja nerijetko uključuje antidepresive. SKU je nešto češći u žena.

SIMPTOMI

Najčešći dijagnostički kriterij i definicija SKU za istraživačke i kliničke svrhe objavio je američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC).

Nova pojava (a ne cjeloživotna) neobjašnjivog, prezistentnog tjelesnog umora neovisnog o naporu, koji se odmorom ne popravlja bitno, te koji uzrokuje znatno smanjenje ranije razine aktivnosti.

Četiri ili više sljedećih simptoma u trajanju od šest mjeseci ili dulje:

Oštećeno pamćenje ili koncentracija

opće loše osjećanje nakon napora, pri čemu fizički ili mentalni napori uzrokuju “ekstremnu, produženu iscrpljenost i loše osjećanje”

San koji ne donosi odmor niti osvježenje

Mišićna bol (mijalgija)

Bol u više zgolobova (artalgija)

Glavobolja nove vrste ili jačeg intenziteta

Upale grla, česte ili ponavljajuće

Bolno osjetljivi limfni čvorovi (na vratu ili pod pazuhom)

Kada treba posjetiti doktora:

Mnogi pacijenti se čak ni uz liječenje nikad ne oporave sasvim od SKU, osim toga, nema univerzalno djelotvornog načina liječenja. Kao metode liječenja preporučaju se dijete odnosno nutricionistika, fizioterapija, dijetarni suplementi, antidepresivi, analgetici, hodanje, te komplementarna i alternativna medicina, no jedine metode sa znanstveno dokazanom djelotvornošću jesu kognitivna bihevioralna terapija i terapija doziranim vježbanjem. Ove dvije metode pokazale su se djelotvornima u nekoliko randomiziranih kontroliranih istraživanja.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.