Što su beta glukani?

β-Glukani (beta-glukani) su dijetalna vlakna, odnosno dugolančani, neškrobni polisaharidi koji se sastoje od velikog broja molekula D-glukoze povezanih β-glikozidnim vezama. Svi beta-glukani su polimeri vezani β-(1,3) glikozidnim vezama, a razlikuju se svojom dužinom i pokrajnjim lancima, koji su vezani (1,4) i/ili (1,6) vezama. 

β-Glukani dobivaju se ekstrakcijom, pa se tako β-glukan s β-(1,3)/(1,6) vezama dobiva iz stanične stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae, dok se β-glukani s β-(1,3)/(1,4) vezama dobivaju ekstrakcijom iz mekinja ječma i zobi, manje raži i pšenice.

β-Glukani nisu esencijalni za naš organizam, ali imaju određen utjecaj na naše zdravlje. Najpoznatiji je njihov utjecaj na naš imunitet, ali pozitivno utječu i na razine kolesterola te glukoze u krvi. β-Glukani se općenito smatraju sigurnima, jer nisu pokazali nikakvu toksičnost i u većim dozama.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Ovdje možete pročitati naša Pravila privatnosti.